perjantai 16. elokuuta 2024

18

Neljäs osasto on nimeltään Kaikukatu. Nimi viittaa Helsingin Söörnäisiin ja erityisesti kadun alkupäässä sijainneeseen Elannon pääkonttoriin. Rakennuksella ja sen naapurustolla on monia kytköksiä kulttuuriin. Pääkonttorin tiloissa järjestettiin joitakin vuosia sitten Runokuun tapahtumia, ja runotilaisuuksia nähdään tuon tuosta myös Siltasen ja Kuudennen linjan lavoilla. Korttelin vastakkaiselta puolelta löytyy myös Tekstin talo ja sen kirjakauppa Pp. Urbaanin keskittymän sijaan tässä osastossa näyttäisi alkuun olevan puhe perunoista, perennoista, vadelmista ja omenapuista, mutta ei aikaakaan kun päästään jälleen käsittelemään runoutta. Runoilijan ollessa lapsi hänen äitinsä kiinnitti huomiota Elannon osoitteessa piileksivään alkusointuun: Kaikukatu 2. Lapsi piti kuulemastaan ja toteaa nyt: 


Ilo alkusoinnuista yhdistää ihmisiä.


Se liittyy jotenkin
runouden syntyyn.


Kaikua käsittelevät pohdinnat jatkuvat. Kaiku on signaalin vastaanottamista, mutta se on myös viivästynyt kopio alkuperäisestä viestistä:


Kaiku siteeraa
lainaa edellistä aaltoa.


Havainto synnyttää kokonaisen runon:


Lepakko tekee pientä ääntä


ääni palaa eläimen luokse kaikuna.


Itse tekemänsä äänen kopion avulla

lepakko suunnistaa aivan pimeässä.


Oma lopputulemani osastosta on hiukan haettu, mutta minkäs teet, I can’t unsee it. Yllä olevan tekstin sisältämät erisnimet kuuluvat merkillisellä tavalla toisiinsa. Kaikukatu kuvaa yleissanana väylää, jota pitkin viestit ja niiden merkitykset kulkevat. Laajaan sanaperheeseen kuuluva Elanto viittaa työhön ja kaupankäyntiin, mutta osuusliikkeen logossa näkyvän eläväisen eli mehiläisen kautta myös elämää ylläpitäviin ja sitä jatkaviin voimiin. Siltanen on tietenkin kahta asiaa yhdistävä pieni silta, jolla on kaikkien muiden siltojen tapaan korva tai kaksi. Kuudes linja kaiuttaa nimessään viittä muuta olemassa olevaa katua olematta itse katu. Ja vihon viimein, nimenä Tekstin talo tapailee tietenkin alkusointua, jollaisen kirjakauppa Pp toteuttaa visuaalis-äänteellisen konkretiansa kautta täydellisesti. Ottakaamme ilo irti siitä!

Ei kommentteja: