maanantai 7. lokakuuta 2024

Päivästä toiseen

Sattuma johtaa taas kerran toiseen ja kolmanteen. Perjantaina 4. lokakuuta ajan Helsingistä lyhyelle vierailulle synnyinkaupunkiini Poriin. Perillä tapaan pikaisesti taiteilijaystäviäni Katia, Nennaa ja Teijaa, joiden kanssa keskustelen aina mielelläni taiteen tekemisestä ja taiteilijana elämisestä. Iltaa vietän serkkuni Kristiinan ja tämän pojan Jaakon seurassa, kuinka ollakaan myös taiteellisista aiheista päättymättömästi riemuiten. Jaakolla ja minulla on ikäeroa yli neljä vuosikymmentä, mutta sitä ei uskoisi. Hetki vain, ja olemme taas suunnittelemassa projekteja, joissa yhdistyvät runous, elektroninen musiikki ja niiden esittäminen elävänä yhdessä.

Mutta sitä ennen, iltapäivän päätteeksi, vierailen vakiopaikassani Poriginal Galleriassa. Galleria on osa Porin taidemuseota ja sijaitsee vielä hetken museorakennuksesta erillään. Kun palovahingosta kärsinyt museo pari vuotta kestäneen remontin jälkeen avaa jälkeen ovensa 31. tammikuuta, Poriginal saa omat tilat päärakennuksen sisältä. Tuskin maltan odottaa!

Tämänkertaisen visiittini syy on nimeltään FixC. Kyseessä on vuonna 2013 perustettu osuuskunta, jonka pääasiallisena tehtävänä on ollut mediataiteen eli lähinnä elektronista musiikkia ja videotaidetta edustavien teosten kerääminen. Kokoelmia on kaksi, teksti-tv-taiteelle omistettu MUTA eli MUseum of Teletext Artista ja mediataiteeseen keskittyvä VILKE, joka on viimeistä kertaa esillä, sillä osuuskunnan jäsenet kokevat, että nyt pallo on syytä luovuttaa uusille sukupolville.

Suomessa mediataiteen tekijöiden vanhempaa kerrostumaa edustavat esimerkiksi Eino Ruutsalo ja Erkki Kurenniemi. Aihetta käsitellään laajasti teoksessa "Suomalaisen mediataiteen ensimmäinen vuosisata" (Parvs, 2023).Tässä näyttelyssä teoksista vanhin on Philip von Knorringin "Bevakad" vuodelta 1977.  Itse asiassa näyttelyssä nähdään alkuperäisen teoksen rekonstruktio: kahdeksan ympyrän kehälle asetettua valvontakameraa, jotka tarkkailevat toisiaan. Teos on esimerkki siitä, että myös mediataidetta edustavat teokset voivat olla luonteeltaan käsitteellisiä. Tässä tapauksessa teos on muodikkaasti myös immersiiviinen eli jokainen sen kameroiden tarkkailupiiriin astuva katsoja muuttuu ainakin hetkellisesti osaksi teosta.

Kokoelman taiteilijoiden joukkoon kuuluu von Knorringin ohella tuttuja ja vähän tuntemattomampia tekijöitä: Mika Taanila, Pekka Nevalainen, mfx, Alli Savolainen, Maria Duncker, Jimi Tenor, Heidi Kilpeläinen A.K.A. HK119 ja Marjatta Oja. Valikoima on pieni mutta monipuolinen, ja esimerkki siitä, että videotaiteella on monia ulottuvuuksia, joista osa säilyy muuttumattomana vuosikymmenestä toiseen ja teknologisesta kehityksestä riippumatta.

Näyttelyssä on VILKE-kokoelman lisäksi esillä esimerkkejä MUTA:n keräämästä teksti-tv-taiteesta. Teksti-TV on osa Ylen palveluja ja se aloitti toimintansa Suomessa 1981. Näyttelyn aikana yhteisöön kuuluvien taiteilijoiden töitä on ollut esillä Teksti-TV:n sivuilla 803, 805 ja 806. Tulos on samaan aikaan "nostalginen" ja "uusi". Osa töiden viehätyksestä on siinä, että sivujen tekniikka ja ulkonäkö fontteineen ja väreineen on säilynyt samanlaisena vuosikymmenestä toiseen.

Suomalaisen mediataiteen pitkäaikainen aktivisti Kari Yli-Annala on kirjoittanut VILKE-kokoelmaa esittelevään luetteloon informatiivisen johdannon. Kirjoittajan mukaan kokoelman "tehtävänä on tuoda yhteen useita syntyhetkellään keskeisiä teoksia, joiden struktuuri ja toiminta liittyvät olennaisesti niissä harjoitettuun teknologiaan". 

Heti tämän perään Kari hahmottelee oivallisesti koko media-taiteen historian: "1900-luvun kuluessa elokuva, televisio ja tietokoneet, katu- ja kotivalot, valtasivat näyttämön niin lännessä kuin idässäkin ja TV-vastaanotin, joka kodin veistos, alkoi hohtaa valtavirran sinistä hohdettaan. Elokuva, valotaide, äänitaide, videotaide ja tietokonetaide kehittyivät eloktronisen taiteen erilaisina ilmentyminä. 1990-luvulla internetin tulon myötä loiste muuttui maapallon peittäväksi, pöytäkoneiden hohteen täyttämäksi rihmastoksi. 2000-luvulla kannettavien tietokoneiden ja laajakaistapuhelimien myötä vauhti kiihtyi entisestään. Uuden median, mediataiteen, verkkotaiteen, demoskenen ja ohjelmoinnin taiteen rinnalle on viime aikoina lanseerattu uutta termiä postinternettaide. Se viittaa internetin kaikkialle sirottuneeseen vaikutukseen osana ajan sosiokulttuurisia muotoja."

Vierailun aikana Instagramissa julkaisemani live-video löytyy tästä.

*

Lauantaiaamuna syön tuttuun tapaan aamiaista Caffé Localessa. Olen lähdössä ajamaan kohti Turkua ja siellä vietettäviä kirjamessuja, kun saan päähäni tarkistaa, mitä mahtaa olla esillä toisessa vakiokohteisiini kuuluvassa porilaisgalleriassa 3h+k:ssa. Edellisenä päivänä avatun näyttelyn taiteilija on Sara Kovamäki ja sen otsikko vaikuttaa kiinnostavalta: DepenDances  open studio.

Siispä sinne.

Hetkeä ennen gallerian ovien avautumista istun autossa ja yritän soittaa edellä mainitulle ystävälleni Karille kertoakseni, että kävin Poriginalissa katsomassa heidän näyttelynsä. Kari ei vastaa. Seuraavana päivänä hän kertoo olleensa lentokoneessa matkalla Tbilisistä Helsinkiin. Sisällä galleriassa käy ilmi, että olen avajaisten jälkeisen ensimmäisen varsinaisen näyttelypäivän ensimmäinen vieras. Teen saman tien tuttavuutta taiteilijan kanssa. Kyselen projektin taustoista. Kiinnitämme huomiota näyttelyn nimessä esiintyvään äärettömyyttä kuvaavaan merkkiin. Näyttelyn julisteessa ja printatussa esitteessä merkin paikalla on aseemisesti kirjoitettu "otsikko". Kun mainitsen asiasta, Sara kysyy yllättäen: "Tunnetko muuten Kari Yli-Annalan?" Vastaan: "Kyllä tunnen, ja yritin hetki sitten soittaa hänelle." Keskustelu jatkuu. Sen sisältö löytyy tiivistettynä Kovamäen kirjoittamasta esittelystä gallerian kotisivuilla. Kas näin:

"Luon näyttelytilaan tanssivan tilateoksen ja esitysinstallaation: DepenDances ∞ open studio, joka elää näyttelyn aikana. Galleriassa työskentelen yhden pitkäkestoisimman teosprosessini parissa, joka pohjaa tanssivaan kehoon ja balettiin liittyvien kokemusten ja muistojen assosiatiiiviseen kääntämiseen eri mediumeille. Työskentelystä on aikojen saatossa muodostunut poeettinen aikamatka, jota eri ajallisuudet ja kestot halkovat. Se on navigointia ja siirtymiä todellisten ja kuvitteellisten paikkojen, muistojen, faktan ja fantasian välillä tai kuin ylipitkäksi venähtänyt progebiisi, merkityksiä uudelleen etsivä, muuntuva. Kierrätän aiempien vaiheiden materiaaleja ja luon niistä uusia yhdistelmiä ja variaatioita. Liikun ja tanssin tilassa ja keskustelen siten muotoutuvien teosten kanssa."

Puolisen tuntia juteltuamme kysyn, voisiko Sara tanssia minulle hetken ennen kuin minun on lähdettävä ajamaan kohti Turkua. Se käy. Kuvia ja video esityksestä löytyy täältä

FixC on viimeistä päivää auki tiistaina 8. lokakuuta ja DepenDances 20. lokakuuta asti. Eli kannattaa käydä Porissa!






Ei kommentteja: